BAHAN-BAHAN A (DIKISAR)
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
halia
lada hitam
BAHAN B
4 ketul ayam (dibersihkan)
lobak merah
putik jagung
fuchuk
kentang
kobis bunga
cendawan tiram
daun sup
daun bawang
tomato
air
minyak masak
garam (secukup rasa)
Penyediaan:
- Panaskan 1 sudu minyak masak dalam periuk. Setelah panas, masukkan bahan A yang telah dikisar dan dikacau.
- Kemudian, masukkan ayam dan digaul dengan bahan yang ditumis. Tambahkan sedikit air dan tutup periuk tadi selama 2-3 minit. (bahan ditumis meresap ke dalam ayam)
- Buka tutup periuk dan masukkan kentang, lobak merah,kobis bunga, putik jagung dan dikacau. Masukkan garam secukup rasa. Tambahkan air dan tutup semula periuk. (melembutkan kentang, kobis bunga,putik jagung dan lobak)
- Setelah mendidih dan kentang agak lembut, masukkan cendawan tiram, tomato dan fuchuk. Kacaukan sup tadi. Setelah mendidih, tutupkan api. Sup sedia untuk dihidang.
- Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng untuk dihidangkan.
- Selamat mencuba....
0 comments:
Post a Comment