Jom Join Cikgu Shaza


Tajaan Bersama

Saturday, March 5, 2011

Teknik menjadi seorang Guru pendengar yang baik.

Lumrah tugas seorang guru adalah mendengar masalah anak-anak muridnya. Makan dengan itu sudah pastilah seorang itu harus mempunyai sifat seorang pendengar yang baik. tidak dapat dinafikan, proses meluahkan masalah dengan menceritakan kepada orang yang dipercayai adalah salah satu kaedah kaunseling yang amat berkesan. Setiap Guru adalah mentor dan kaunselor buat setiap anak murid jagaannya.Mari kita renungi situasi ini, Apabila seorang Datuk Bendahara berkata kepada sultan, “patik kurang periksa, tuanku,” ia tidak bermaksud beliau sebagai orang besar tidak mempunyai kapasiti untuk memeriksa sesuatu hal. Ia secara tersirat bermaksud, “aku tak tahulah!”

Jika seorang ayah berkata kepada satu rombongan peminangan, “anak saya baru saja habis belajar, belum pun dapat kerja lagi,” ia bukan bermaksud beliau menyuruh rombongan itu datang semula selepas anaknya mendapat pekerjaan. Ia secara tersirat bermaksud, “aku rasa anak aku tak sesuai kahwin dengan anak engkau.”

Ini adalah bahasa-bahasa tersirat yang sering digunakan agar tidak melukakan pihak lain. Masalah sering timbul apabila mesej yang cuba disampaikan tidak diterima dengan baik, lalu disalah anggap.

Jadi disini cuba kita fikirkan kaedah yang sama untuk kita berbicara dari hati ke hati dengan anak murid kita. Supaya apa yang anak murid itu sampaikan kita dapat mendengar dengan baik dan membalas kata dengan penuh hikmah dan tersurat.Tetapi dengan syarat kata-kata yang kita gunakan dapat difahami sepenuhnya oleh anak murid kita.Tambahan lagi, seorang guru harus bijak menggunnakan kata-kata yang penuh hikmah agar ia tidak membantutkan keinginan pelajar mengadu kepadanya. Seharusnya pelajar itu harus diberi sokongan dan galakan dengan kata-kata yang memberansangkan. Jangan sesekali melemahkan semangat anak murit itu.

Lantaran dari situasi diatas tadi, mari kita lihat kesannya sekiranya mesej tidak diterima dengan betul, sultan tadi mungkin berkata, “kalau kurang periksa, pergilah periksa sampai habis.”


Jika mesej tidak diterima dengan betul, pihak rombongan meminang tadi mungkin berkata, “bertunanglah dahulu, nanti dah dapat kerja, kahwinlah.”

Bahasa-bahasa tersirat ini banyak digunakan setiap hari, banyak didengari tetapi tidak difahami. Untuk menjadi seorang “good listener” atau pendengar yang baik, seseorang guru perlu melatih diri untuk merenung kata-kata orang lain. Bukan setakat dengar, tetapi renung!

Antara latihan yang paling mujarab adalah dengan merenung ayat-ayat Al-Quran. Firman Allah di dalam surah Yunus ayat 24,

“Demikianlah Kami menjelaskan ayat-ayat keterangan Kami satu persatu bagi kaum yang mahu berfikir (dan mengambil iktibar daripadanya).”

Al-Quran hanya mengandungi 6,666 ayat, tetapi mengandungi petunjuk seluruh sistem kehidupan manusia dan alam. Tidakkah anda berasa pelik apabila Kamus Dewan lebih tebal dari kitab Allah? Ini adalah kerana Al-Quran memuatkan banyak ayat untuk manusia berfikir. Its compact yet complete. Dengan berpandukan hadith-hadith nabi, ayat-ayat yang pendek dan padat dapat dihuraikan menjadi sesuatu yang besar, seterusnya menjadi penyelesaian kepada seribu satu macam masalah manusia dan alam.

Sudah tentu, proses merenung Al-Quran perlu dilakukan dengan kaedah yang betul dan berpandukan sumber yang betul. Ia boleh dimulakan dengan membeli sebuah terjemahan bernilai tidak lebih dari RM20.00 di pasaran. Jika bertemu sesuatu yang tidak difahami, rujukkan perlu dilakukan segera.

Kajian juga perlu dilakukan sedikit demi sedikit. Ia bukan novel cinta yang perlu dihabiskan dalam masa satu malam. Ingat, anda sedang melatih minda untuk berfikir. Memadai dengan beberapa ayat setiap hari untuk difikir dan direnung. Di dalam Tafsir At-Tabari, Imam At-tabari telah merekodkan kenyataan Ibnu Mas’ud, bahawa beliau dan para sabahat dahulu mempelajari tidak lebih dari sepuluh ayat Al-Quran setiap kali, mereka tidak akan melampauinya sebelum betul-betul memahami secara benar maknanya dan mengamalkannya.

Wallahu’alam.

Buat warga pendidik.. Selamat mengkaji dan merenung!

0 comments: