Jom Join Cikgu Shaza


Tajaan Bersama

Monday, February 7, 2011

Al kisahnya : Garisan penamat

Ini al kisahnya ...satu hari, ketika Cikgu Halim sedang rancak berbincang dengan beberapa orang cikgu-cikgu lain mengenai hari sukan yang bakal melangsung tidak lama lagi, datangnya Cikgu Zakiah dengan wajahnya yang garang macam singa betina. Dengan tanggannya erat mengcekak pinggang:-

Cikgu Zakiah:- (Tanpa menghiraukan cikgu-cikgu lain) Ei Cikgu Halim, kenapalah kau bagi aku jaga di garisan penamat yang paling hujung tu! Tau tak kepala otak kau tu yang garisan paling hujung tu betapa jauh ah?

Cikgu Halim:- (Dengan tanggannya mengaru kepalanya yang tidak gatal sambil menahan malunya kerana dimarahi depan cikgu-cikgu lain) Aik! apasal dengan kau ni hah? Tu..la semua tak nak jaga jauh-jauh. Panaslah, jauhlah, penatlah. Habis tu, siapa nak jaga pula? Aku?

Cihgu Zakiah:- Pakai la kepala otak kau pikirkan! Tak boleh ke kau cari cikgu lain yang jaga. Aku juga yang kena.

Cikgu-Cikgu lain saling perpandangan.

Cikgu Halim:- Oi! Cik akak, kau kah 'chairman' ke aku ah? Sukalah siapa aku nak bagi tugas.

Dengan mukanya yang merah padam, Cikgu Zakiah menghampiri Cikgu Halim. Jari telujuknya di ditunjuk betul-betul depan muka Cikgu Halim.

Cikgu Zakiah:- Tak guna punya lelaki. Tak kesian ke kau pada aku yang tengah mengandung?

Cikgu Halim:- Aik! Manalah aku tau yang you tu tengah mengandung? Bukan I yang 'bikin' apa. Poora!!

Apa lagi?? Tergelaklak cikgu-cikgu kalian. Mana tidaknya, perut Cikgu Zakiah yang masih leper (cuma 2 bulan mengandung) dan badannya yang masih langsing memang tidak menunjukkan yang dia sedang mengandung. Aduh! Malunya Cikgu Zakiah.

0 comments: